Akter

Predizborna kampanja 2012.

DSS: Vlada nema podršku na Kosovu

| ponedeljak, 30.04.2012. | 13:59

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić ocenio da Vlada Srbije izbore na Kosovu organizuje nevoljno, "jer nema nikakvu podršku i popularnost na KiM"

Samardžić je istakao da će građani Kosova i Metohije izaći na predstojeće izbore i glasati na 16 lokacija, iako, kako tvrdi, Vlada nevoljno organizuje izbore u pokrajini.

"To je stanovništvo koje je stradalo u zadnje četiri godine zbog načina delovanja Vlade i tamo nema glasova za nju - ni za Borisa Tadića na predsedničkim izborima, ni za listu DS-a na parlamentarnim izborima", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare.

Potpredsednik DSS-a je rekao da će Srbi na Kosovu i Metohiji izaći na lokalne izbore u nekoliko opština, a na republičke i predsedničke tamo gde to bude bilo bezbedno.

"Izaći će i na ove izbore (predsedničke) koliko budu mogli, bez obzira na nepovoljne okolnosti, koje nije mogao da im obezbedi ni UNMIK, ni OEBS, ni Vlada Srbije", istakao je Samardžić.

On je, kritikujući uputstvo za sprovođenje parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji, rekao da je ono nepovoljno i da se njime zapravo u dogovoru sa međunarodnim činiocem određuju uslovi i načini održavanja tih izbora. Samardžić je istakao da se poslednjih nedelja OEBS uključuje u organizovanje lokalnih izbora na Kosovu i kritikovao Vladu što ga je pozvala da to čini, jer, kako je kazao, OEBS je bio neutralan za vreme albanskih izbora organizovanih 2007. godine.

"Nije prirodno da se on isključio iz izbora na KiM koji su organizovali Albanci 2007. godine i tada nisu učestvovali ni UNMIK, ni OEBS, a da se sada uključuje... Vlada je pozvala OEBS i enigma je zašto ga je pozvala, kada je mogla i sama da ih organizuje", rekao je Slobodan Samardžić.

Komentarišući to što će brojanje glasova biti obavljeno u Raškoj, on je doveo u pitanje bezbednost prenosa kutija preko, kako je rekao, "takozvanih granica Borka Stefanovića".

"Ko garantuje bezbednost prelaska tih kutija, vrlo vidljivih? Tu imamo ustupak OEBS-u koji dovodi u pitanje regularnost ovih izbora sa stanovišta naših zakona", zaključio je Samardžić, i dodao da je odustajanje Vlade Srbije od lokalnih izbora više jedan politički čin "nego što je radnja koja bi mogla pravno da onemogući održavanje lokalnih izbora na Kosovu".

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo