Akter

Mađarska usvojila sporne amandmane

Tanjug | ponedeljak, 11.03.2013. | 20:53

Mađarski parlament je danas usvojio niz spornih promena ustava, za koje su EU i Savet Evrope upozorili da bi mogli da ugroze demokratiju i vladavinu zakona

Za amandmane je glasalo 265 poslanika, 11 je bilo protiv, a 33 uzdržano, prenela je agencija MTI.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ukazali su, u zajedničkom saopštenju, da se postavlja pitanje da li su amandmani u skladu sa ustavnim vrednostima, evropskim pravom i standardima SE.

Barozo i Jagland su naveli da su "primili k znanju" usvajanje amandmana u mađarskom parlamentu, ali su izrazili žaljenje što stručnjaci u Briselu i Strazburu nisu imali prilike da analiziraju te predloge pre glasanja.

Barozo i Jagland su naveli da su "primili k znanju" usvajanje amandmana u mađarskom parlamentu, ali su izrazili žaljenje što stručnjaci u Briselu i Strazburu nisu imali prilike da analiziraju te predloge pre glasanja.

I predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je žaljenje zbog usvajanja amandmana.

"Žalim što je mađarski parlament danas usvojio amandman na ustav, uprkos ozbiljnim strahovanjima da bi mogao da ugrozi demokratske standarde u zemlji", navedeno je u Šulcovom saopštenju.

"Nisam jedini koji je zabrinut zbog ustavnih promena i njihovih mogućih negativnih posledica po vladavinu prava i poštovanje osnovnih prava", dodao je Šulc.

On je, takođe, izrazio razočaranje što mađarski premijer Viktor Orban nije poslušao njegov predlog i zatražio mišljenje Venecijanske komisije SE pre glasanja.

Svaka članica EU mora da poštuje evropsko pravo i standarde, naglasio je Šulc.

Predsednik socijalističke grupe u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda ocenio je da su amandmani u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrednostima, jer menjaju sistem kontrole vlade, znatno ograničavaju ovlašćenja Ustavnog suda, ograničavaju slobodu veroispovesti, kao i prava LGBT populacije.

Šef mađarske diplomatije Janoš Martonji rekao je novinarima u Briselu da će vlada u Budimpešti tražiti mišljenje Venecijanske komisije, savetodavnog tela SE, o amandmanu od 22 člana na 15 strana.

Martonji je, posle sastanka ministara spoljnih poslova EU, poručio da je Mađarska spremna za dijalog i pregovore sa svima, u svako doba i o svemu.

Amandmani, kako je prenela mađarska agencija, između ostalog omogućavaju samo javnim medijima da prenose političke reklame u predizbornim kampanjama za nacionalni i evropski parlament, uz obavezu da sve stranke budu pođednako medijski zastupljene.

Takođe, mada beskućništvo nije kriminalizovano, vlasti imaju pravo da zabrane naseljavanje u nekim delovima javnog prostora, ali su i obavezne da obezbede smeštaj za beskućnike.

Parlamentu se dozvoljava da prizna verske organizacije kao Crkve, studenti čije školovanje finansira država moraće da rade u Mađarskoj određeni period posle diplomiranja, a ukoliko odluče da se isele iz zemlje moraće da plate troškove studiranja.

 

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo