Akter

Regija, a ne zajednica srpskih opština

FoNet | nedelja, 17.03.2013. | 08:25

Eveopska unija i Priština su usaglasili nacrt sporazuma između Beograda i Prištine u deset tačaka

Kako javlja Fonmet, pozivajući se na "Blic", on je predat vlastima u Beogradu, koje treba da iznesu svoje primedbe.

EU i Priština traže da se Srbija obaveže da neće kočiti prijem Kosova u međunarodne institucije i ostavlja mogućnost donošenja nove rezolucije Saveta bezbednosti, koja bi
zamenila postojeću 1244.

Prema tom nacrtu, Evropska unija i Priština predlažu da se na severu Kosova Srbima dozvoli formiranje evropske regije, umesto zajednice srpskih opština, što traži Beograd. Regija bi imala neke nadležnosti, među kojima i apelacioni sud, ali bi sever Kosova bio potpuno inkorporiran u kosovske institucije.

U nacrtu sporazuma navodi se da on ne dovodi u pitanje poziciju ijedne strane u pogledu statusa Kosova.

U delu koji se odnosi na sever Kosova, navodi se da opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok predstavljaju sastavni deo institucionalnog i pravnog okvira
Kosova. Navedene opštine uživaju ista prava i imaju ista proširena ovlašćenja i nadležnosti predviđene za ostale opštine na Kosovu.

Izbori u Evropskom regionu sever Kosova (ERSK) odvijaće se u skladu sa kosovskim zakonom i izabrani predstavnici će imati svoje mesto u institucijama Kosova.

Predviđen je i da ERSK može da sarađuje sa međunarodnim partnerima, što podrazumeva i dogovore o lokalnoj i prekograničnoj saradnji sa Srbijom.

Srbija će prestati da obavlja glavne državne funkcije na Kosovu, uključujući i opštinsku upravu, sudove, policijske i ostale organe, kao što su poreske službe ili pošte.

Sudovi će raditi u pravnom okviru Kosova, a njihov sastav će odražavati lokalni etnički sastav. U ERSK će biti osnovan apelacioni sud.

U nacrtu se navodi da na Kosovu neće biti aktivnih službenika srpskih organa javnog reda, bezbednosti ili civilne zaštite bez dozvole kosovskih organa. Sva policija
će funkcionisati u okviru kosovske policije.

Dogovori o zaštiti verske i kulturne baštine predviđeni kosovskim zakonom biće zagarantovani sporazumom EU i Kosova, a prava lica s dvojnim državljanstvom biće u potpunosti poštovana.

Predviđeno je, takođe, da u okviru normalizacije odnosa Srbija neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju članstvo Kosova u međunarodnim telima osnovanim u ekonomske, kulturne i društvene (uključujući i sport) svrhe, kao ni članstvo Kosova u OEBS.

U poslednjoj tački se navodi da dve strane mogu razmotriti i eventualno se složiti da navedu pomenute dogovore u rezoluciji SBUN.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo