Akter

Otvoren tehnološki centar Milbauer

Tanjug | petak, 20.04.2012. | 17:28

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pustio je danas u rad Tehnološki centar za inženjering i proizvodnju "Milbauer" u Staroj Pazovi, vredan10 miliona evra

Nemačka kompanija je od ukupnog iznosa investirala oko 5,5 miliona evra.

Dačić je poručio da je fabrika plod saradnje srpskih i nemačkih stručnjaka izuzetno važna za Ministarstvo unutrašnjih poslova, pošto će izrađivati pasoše i lična dokumenta od izuzetnog kvaliteta i visokog stepena zaštićenosti.

Resorni ministar je naveo da do sada nije zabeležen nijedan slučaj falsifikovanja novih srpskih biometrijskih pasoša, i ukazao da će iz fabrike u Staroj Pazovi biti omogućeno "širenje posla sa mnogim zemljama Evrope i sveta".

Dačić je podvukao značaj saradnje i poverenja sa firmom "Milbauer", podsetivši da je saradnja počela 2003. godine, kada je i potpisan prvi ugovor."Od 1. jula pre četiri godine izdali smo četiri miliona biometrijskih pasoša, a tokom prethodnih deset godina građanima je izdato 1,2 miliona pasoša", precizirao je Dačić i podvukao da je saradnja sa "Milbauerom" na tom poslu doprinela i viznoj liberalizaciji.

Zahvaljujući saradnji s tom firnom, kazao je on, Aerodrom "Nikola Tesla" je 2010. godine kao donaciju dobio elektroneku kapiju i tako postao treći aerodrom u Evropi na kojem građani prolaze pasošku kontrolu bez prisustva carinskih službenika.

Otvaranju centra je prisustvo i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, koji je naveo da će taj visoko tehnoloski proizvodni centar biti i razvojni i edukativni. U njemu će, kako tvrdi, raditi domaći inženjeri i stručnjaci i biće uspostavljena saradnja sa Ugandom i Gruzijom, gde "Milbauer" ima sestrinske firme. "Na taj način ćemo izvoziti domaću pamet. Vlada Srbije će nastojati da ispuni ono što je obećala - da do kraja godine zaposli još 50 stručnjaka i da proširi ovaj centar. Ovo mora biti druga kuća Milbauera", rekao je Ćirić.

Osnivač kompanije i predsednik "Milbauer" grupe Jozef Milbauer je rekao da je impresioniran saradnjom Vlade Srbije i grupe koju vodi i dodao da mu je čast što može da sarađuje sa Srbijom, a iz Srbije i sa svetom. "Verujem da je ovo odlična investicija u Srbiji. Započinjemo velku priču i ovde ćemo biti predvođeni našim srpskim timom. Iza nas je velika investicija, ali bez obzira na to želim da zahvalim na podršci, uveren da ćemo uskoro imati 1.000 zaposlnih", poručio je Milbauer.

Generalni direktor "Milabauera" Bojan Stojadinović je kazao da kompanija zapošljava 80 visoko obrazovanih stručnjaka, da je fabrika izgrađena na četvrtini prostora dobijnog od opštine, i da je cilj da se u budućnosti na tom prostoru ona i proširi. Predsednik opštine Stara Pazova Goran Jović je ocenio da su lokalne samouprave u Srbiji sposobne za velike investicije, što je Stara Pazova i dokazala izgradnjom fabrike za manje od šest meseci.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo