Akter

Janša: Pare nemamo

Tanjug | sreda, 07.11.2012. | 19:55

Predsednik slovenačke vlade Janez Janša kaže da Slovenija ne može da vrati bivšim štedišama Ljubljanske banke novac koji nije dobila

On je najavio mogućnost žalbe na presudu Evropskog suda za ljudska prava o odgovornosti Slovenije za staru deviznu štednju štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije.

"Presudu Evropskog suda za ljudska prava proučavamo i kad donesemo pravnu procenu biće jasno hoće li Slovenija uložiti žalbu, odnosno na koji će način to učiniti", rekao je Janša u Mariboru.

On je izrazio uverenje da će se presuda, kojom je Slovenija proglašena odgovornom za isplatu deviznih ušteda dvoje štediša iz BiH, promeniti u žalbenom postupku koji bi po njegovom mišljenju mogao biti presedan i za ostale slične slučajeve, prenela je hrvatska novinska agencija Hina.

"Nije moguće od nekoga zahtevati da vrati nešto što nije dobio",rekao je Janša.

Presuda koju je sud u Strazburu objavio juče postaće pravosnažna ako se na nju u naredna tri mjeseca ne žali ni jedna strana.

Žalbu Slovenije je još juče najavio slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, ukazujući da se ta presuda ne odnosi na pregovore o štednji u Ljubljanskoj banci Zagreb, koja je već prenešena u hrvatski javni dug, o čemu kompromisni predlog traže stručnjaci za to pitanje dve države, Zdravko Rogić i France Arhar.

Sudija Evropskog suda za ljudska prava iz Slovenije Boštjan Zupančič, koji je glasao protiv presude, u svom odvojenom mišljenju je uz presudu predočio da ona može poslati pogrešan signal Hrvatskoj, koja sa Slovenijom pregovara o problemu štediša Ljubljanske banke Zagreb.

Osim toga, izrazio je protivljenje logici presude koja ne uzima u obzir teritorijalno načelo pri preuzimanju obaveza pri sukcesiji država bivše Jugoslavije.

O opravdanosti slovenačke žalbe na presudu najpre bi odlučivalo veće od pet sudija Evropskog suda za ljudska prava, a u slučaju da je ocene opravdanom, o tom predmetu bi ponovno odlučivalo veliko sedamnaestočlano veće tog suda u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije), koji su pokrenuli postupak tražeći da taj evropski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplaćivanje stare devizne štednje u filijalama Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo