Akter

SAD očekuju umeren ekonomski rast

Tanjug | četvrtak, 26.04.2012. | 09:14

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) zadržala je ključnu kamatnu stopu na nepromenjenom, rekordno niskom nivou, bliskom nuli i uzdržala se od povećanja izdataka za stimulisanje domaće ekonomije, uprkos oceni da je oporavak i dalje samo "umeren"

"Uslovi  na tržištu rada su poslednjih meseci poboljšani, stopa nezaposlenosti je opala, ali je i dalje visoka", navedeno je u saopštenju Feda.    

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno iznosi 8,2 odsto i na najnižem je  nivou za poslednje tri godine, podsetila je francuska novinska agencija AFP. U najvećoj svetskoj nacionalnoj ekonomiji je, međutim, nezaposleno blizu 13 miliona Amerikanaca, pri čemu je četvoro od 10, bez posla više od 27 nedelja (blizu sedam meseci).    

Fed je takođe dao mešovitu ocenu stanja na tržištu nekretnina u SAD, ukazavši da je, uprkos izvesnim znacima poboljšanja, taj sektor i dalje pod pritiskom. Nedavni podaci pokazuju iznenađujući pad prodaje  novih kuća u martu, posle takođe iznenađujućeg skoka mesec dana ranije.  

Centralna banka SAD je, s obzirom na kolebljiv rast nacionalne privrede, odlučila da zadrži kamatnu stopu na nivou bliskom nuli sve do pred kraj 2014, mada je jedan njen član, Džefri Lejker, glasao protiv. Fed je takođe zadržao meru zamene kratkoročnih obveznica za one s dužim periodom dospeća, što bi trebalo da smanji pritisak na realne kamatne stope i  stimuliše investicije.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo