Akter

Najbogatije Francuze ne čekaju bolji dani?

Beta | ponedeljak, 30.04.2012. | 10:58

Politička situacija u Francuskoj u poslednje vreme ne ide naruku najbogatijem sloju stanovništva, a izgleda da ih bolji dani ne očekuju ni u budućnosti

Predsednički kandidati drugog kruga izbora socijalista Fransoa Oland, koji se zalaže za uvođenje poraza od 75 odsto za najbogatije, i aktuelni predsednik Nikola Sarkozi, koji nije ostao dosledan svojoj politici ograničavanju poreza na bogatstvo do 50 odsto, ne predstavljaju uzdanicu najbogatijih Francuza, preneo je francuski magazin "Kapital".

Broj francuskih domaćinstava čiji godišnji prihod po članu domaćinstva prelazi 100.000 evra porastao je za 36 odsto u odnosu na 2004, i sada iznosi oko 450.000, dok je broj osoba sa godišnjim prihodom višim od 500.000 evra porastao za 84 odsto u odnosu na isti period, dostigavši cifru od 13.400.

Najimućniji Francuzi uglavnom žive u Parizu, pre svega u najprestižnijem sedmom arondismanu, gde je prosečno imovno stanje po glavi stanovnika procenjeno na oko 3,5 miliona evra.

Veliki broj francuskih bogataša živi u predgrađu Lila Vilneuvu d'Asku, ili u opštini Mužen u Kanu u kojoj i Fransoa Oland ima raskošnu vilu. Jedna od mnogobrojnih tehnika umanjenja poreske stope na prihod jeste ulaganje kapitala u obnavljanje istorijskih spomenika, što investitoru omogućava da porez plati u maksimalnom iznosu od 20 odsto.

Međutim, visoke poreske stope za najbogatije u cilju smanjivanja javnog deficita prihvatljive su sa moralne, ali ne i ekonomske tačke gledišta, jer to može da dovede do emigriranja velikog broja stručnog kadra i kreatora inovativnih preduzeća koji učestvuju u stvaranju bogatstva.

Prema jednoj poverljivoj anketi magazina "Kapital", nekoliko stotina Francuza čija se imovina procenjuje na više od pet miliona evra, želi da se iseli iz zemlje, bez obzira na ishod predsedničkih izbora zakazanih za 6. maj.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo