Akter

Japan i Gasprom grade podmorski gasovod

Tanjug | petak, 04.05.2012. | 20:04

Japan ubrzano traži nove izvore električne energije, zbog gašenja poslednjeg nuklearnog reaktora, pa je pokrenuo pregovore sa Rusijom o izgradnji gasovoda kojim bi bile obezbeđene nove zalihe energije

Predstavnici vodećeg ruskog proizvođača gasa "Gasprom" razgovarali su u Moskvi sa delegacijom japanskog parlamenta o mogućnosti povećanja isporuke prirodnog gasa toj zemlji , prenela je ruska televizija "Raša tudej".

"Dve strane razgovarale su o mogućem radu na projektu dostave gasa iz Rusije Japanu", saopštio je "Gasprom".

Planirani gasovod sa krajnjeg istoka Rusije, od Vladivostoka, bio bi prvi podmorski gasovod koji bi stigao do Japana. Cena projekta i rokovi završetka radova nisu precizirani.

"Projekat je veoma perspektivan sa ekonomske tačke gledišta, budući da će tražnja gasa u Japanu rasti nakon odustajanja od nuklearne energije", izjavio je Grigorij Birg iz ruske analitičke agencije "Inveskafe".

Projekat bi podstakao izvoz "Gasproma" i povećao njegov udeo na japanskom energetskom tržištu. Japan trenutno prima oko osam milijardi kubnih metara (m3) tečnog prirodnog gasa (TPG) u okviru projekta "Šakalin-2", dogovorenog na period od 20 godina.
   

To podmiruje manje od 10 odsto potrošnje u yemlji koja je treća privredna sila sveta, posle Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine.

"Gasprom" i japanska kompanija "Džapan far ist gas ko" planiraju izgradnju sedam milijardi dolara vrednog postrojenja i kompleksa za proizvodnju TPG u Vladivostoku, čije se otvaranje očekuje 2016.

Japan je četvrti po veličini potrošač energije u svetu, ali nema sopstvene energetske izvore. Ta država je takođe najveći svetski uvoznik TPG, budući da godišnje uvozi od 95 do 100 milijardi m3 tog energenta iz Katara, Indonezije, Australije, Bruneja i Malezije.
   

Japan bi sutra trebalo da, prvi put od 1970, ostane bez nuklearne energije, budući da će, radi planske provere, biti isključen poslednji aktivni reaktor. Treći energetski blok centrale "Tomari" na severnom ostrvu Hokaido trenutno je jedini aktivni reaktor od 53 u Japanu, a biće zatvoren radi planskih provera, koje bi trebalo da traju više od 70 dana.

Resursima siromašan Japan se do prošlogodišnjeg martovskog zemljotresa i cunamija oslanjao na nuklearnu energiju kako bi pokrio oko trećinu svojih energetskih potreba.

Međutim, od katastrofe je prisutno veliko nepoverenje javnosti u nuklearnu energiju, te su svi reaktori, osim onog u centrali "Tomari", ugašeni radi dodatnih bezbednosnih kontrola.

Do marta 2011. Japan je podmirivao 30 odsto svojih energetskih potreba iz nuklearki i očekiuvalo se da bi ta brojka mogla porasti na 50 odsto u 2030. s obyirom na očekuvanu "eksploziju" u tražnji za energijom.

Manjak u snabdevanju električnom energijom će možda dovesti do prekida u snabdevanju ovog leta, budući da će Tokiju nedostajati 14 odsto struje, a zapadnim delovima Japana 16 odsto.
 

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo