Akter

Agrarni izvoz ove godine viši za 20 odsto

Tanjug | nedelja, 08.04.2012. | 21:45

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije trebalo bi i ove godine da ima rast veći od 20 odsto, kao i lane kada je izvezeno robe za 2,7 milijardi dolara, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

"Pozitivne su prilike na svetskom tržištu, cene hrane su na atraktivnom nivou i čine naše proizvode konkurentnim. Mi očekujemo nastavak pozitivnog trenda rasta agrarnog izvoza kao u poslednje dve godine kada je iznosio po 20 procenata", rekao je Milovanović.

On je naveo da, iako određeni broj domaćih poljoprivrednih proizvođača nije konkurentan, Srbija, posmatrajući spoljnotrgovinski saldo, jeste konkurentna.

"Srbija izvozi poljoprivredno-prehrambene proizvode po rastućoj stopi i taj izvoz je lane bio rekordan, pa je suficit bio veći od milijardu dolara", naveo je Milovanović.

Prema njegovim rečima, veći izvoz od dosadašnjeg može da se ostvari u povrtarstvu, voćarstvu, ali i u proizvodnji i preradi mleka i mesa. Milovanović je podsetio da je Srbija već sada konkurentna u ratarstvu, odnosno proizvodnji žitarica, ali i u proizvodnji šećera i odredjenih vrsta voća.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo