Akter

Novi problemi za Srbiju u Strazburu

Tanjug | utorak, 13.11.2012. | 09:07

Pravni zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Slavoljub Carić izjavio je da će Srbija morati da reši probleme oko dugovanja društvenih preduzeća iz radnih odnosa

"Radnici svakako mogu da prijave potraživanja do kraja godine, a u toku sledeće biće donet program mera za rešavanje ovog problema", kazao je Carić za "Novosti".

Reč je o radnicima koji su Sudu u Strazburu tužili bivše firme (koje su ili privatizovane ili otišle u stečaj), zbog neisplaćenih plata. Uprkos pravosnažnim presudama, oni nisu uspeli da naplate potraživanja, zbog čega su se i obratili Strazburu. Država će morati da isplati sve radnike koji su dobili svoje propale firme na sudu.

Carić je rekao da se još ne zna koliki je obim obaveza države po ovom osnovu, jer se Uredba Vlade, po kojoj je trebalo to da se utvrdi, nalazi pred Ustavnim sudom.

To ne znači da će dogodine svi oštećeni biti i isplaćeni, ali će u narednih nekoliko godina sigurno doći do novca. Najverovatnije na rate, kao što se isplaćuje stara devizna štednja. Reč je o milionskim dugovima u evrima, a pred Strazburom je oko 4.000 predstavki na tu temu.

List navodi i problem u vezi sa neisplaćivanjem stare devizne štednje, kada su u pitanju banke sa sedištem u jednoj republici, a sa ekspoziturom u drugoj.

Pred Strazburom je oko 8.000 predstavki tog tipa, mahom protiv Srbije i Slovenije, gde je sud prvostepenom presudom prošle nedelje zaključio da ove dve države duguju pare državljanima BiH.

Carić veruje da bi ovaj slučaj trebalo da razmotri Veliko veće, jer je, uprkos tome što je sedmočlano sudsko veće našlo da je reč o pitanju sukcesije, obavezalo da isplatu izvrše samo Slovenija ili Srbija, zaključivši da je novac "verovatno" tu završio.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo