Akter

Neofašisti otkrili spomen ploču Musoliniju

Tanjug | nedelja, 29.04.2012. | 18:49

Članovi Udruženja italijanskih fašističkih veterana koji su se do kraja borili uz Benita Musolinija, otkrili su danas ploču ispred kuće u kojoj je italijanski diktator pogubljen 28. aprila 1945. godine

Italijanski partizani su zarobili Musolinija i njegovu ljubavnicu Klaru Petači na obali jezera Komo, tokom njihovog pokušaja da pobegnu u Švajcarsku, a pogubljeni su u selu Đulino di Mezegra. Njihova tela su zatim odnesena u Milano i obešena na trgu, podseća AFP.

Oko 200 neofašista prisustvovalo je ceremoniji otkrivanja ploče na kojoj su slike Musolinija i Petačijeve, a samu ploču je blagoslovio lokalni sveštenik. Ceremoniji je prisustvovao i predsednik opštine, nakon što je opštinski savet glasao u prilog tome.

Udruženje partizana Anpi osudilo je ovaj događaj rečima: "Veoma je ozbiljno da uprkos činjenici što imamo anti-fašistički Ustav, neko još uvek pomaže fašistima u ovim demonstracijama". Do sada je na kući u kojoj je pogubljen Musolini samo stajao crni krst. Kako navodi AFP, Musolinijev grob u Predapiju svake godine poseti više hiljada ljudi.
 

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo