Akter

Veći odziv za Vojne škole

Tanjug | utorak, 10.04.2012. | 14:58

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je zadovoljstvo zbog rekordnog odziva kandidata za upis u Vojnu gimnaziju

Dragan Šutanovac je rekao da je za 80 mesta u Vojnoj gimnaziji konkurisalo više od 1.200 kandidata, što je 17 kandidata po jednom mestu. On je dodao i da ne veruje da će ijedna druga srednja škola u Srbiji imati tako oštru konkurenciju, istakavši da Vojna gimnazija, uz Vojnu akademiju, spada među najelitnije obrazovne ustanove u zemlji.

Šutanovac je naglasio i da očekuje veliki broj kandidata, mladića i devojaka, za upis na 185 mesta u Vojnoj akademiji.

On je napomenuo da je danas poslednji dan za prijavljivanje za upis na Vojnu akademiju i da će konačan broj kandidata biti poznat krajem sledeće sedmice, jer prijave još stižu.

"Verujem da će broj prijavljenih biti na nivou najuspešnijih godina, iz davnih osamdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je dodao i da svaka upisna godina donosi veći kvalitet i da će oni koji budu primljeni biti najelitniji pripadnici Vojske Srbije.

Konkurs za upis u prvu godinu Vojne gimnazije u školskoj 2012/13. bio je otvoren do 15. marta, mogli su da konkurišu dečaci rođeni 1996. godine ili kasnije. Oni koji završe tu školu obavezni su da buduće školovanje nastave u skladu sa potrebama Ministarstva odbrane Srbije, odnosno na Vojnoj akademiji.

Za vreme školovanja učenici Vojne gimnazije imaju status vojnog lica, stanuju u internatu a troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane.

Konkurs za upis na Vojnu akademiju u školskoj 2012/13. otvoren je do 10. aprila. Devojke i mladići koji zadovolje opšte i posebne uslove biće primljeni na pet studijskih programa sa ukupno 11 smerova. Školovanje u Vojnoj akademiji ima strukturu osnovnih studija i traje četiri godine, a posle kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje. Nakon završenog školovanja na Vojnoj akademiji odlaze u profesionalnu vojnu službu i proizvode se čin potporučnika ogovarajućeg roda - službe.

Za vreme školovanja kadeti Vojne akademije imaju status vojnog lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije, stanuju u internatu, a sve troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane.
 

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo