Akter

Severna Koreja ponovo preti

Tanjug | utorak, 29.01.2013. | 11:03

Severna Koreja je zapretila "nemlosrdnom" odmazdom prema Jugu zbog njegove podrške sankcijama UN, dok je Seul zatražio od Pjongjanga da odustane od planirane nuklearne probe

Tradicionalno napeta situacija na Korejskom poluostrvu napregnuta je do maksimuma poslednjih nedelja sa dnevnim pretnjama sa Severa da se sprema da izvede nuklearnu probu kao odgovor na prošlonedeljno proširenje sankcija od strane Saveta bezbednosti UN.

U dugom komentaru koji je danas objavila državna agencija KCNA ponavlja se da je rezolucija usvojena od strane Saveta bezbednosti UN isto što i "objava rata". Ukazujući na podršku Juga rezoluciji, koja je vredna prezira, KCNA je rekla da je to velika provokacija koja neće proći bez odgovora.

"Provokatori će se suočiti s udarom nemilosrdne odmazde", kaže se u komentaru.

U tekstu se ne spominje nuklearna proba koju su vojne vlasti Severa eksplicitno najavile u saopštenju koje je KCNA objavila prošle nedelje. Komisija za nacionalnu odbranu je saopštila da proba ima za metu "glavnog neprijatelja" Sjedinjene Države koje su predložile rezoluciju UN kao kaznu za nedozvoljeno lansiranje rakete dugog dometa u decembru.

U Seulu ministarstvo spoljnih poslova je danas ukazalo da je rezolucijom UN upozoreno na dalje "značajne akcije" protiv Severa ukoliko izvede još jednu probu.

"Vlada još jednom odlučo traži od Severne Koreje da obrati pažnju na stalna upozorenja međunarodne zajednice i da ne gura s još jednom provokacijom, niti nuklearnom probom", rekao je predstavnik Čo Tai- Joung.

"Ja stvarno ne razumem zašto Severna Koreja insistira na jednom činu koji preti stabilnosti u regionu i to u vreme kada se njeni ljudi bore s nedostatkom hrane", rekao je Čao, a preneo AFP.

Vojni zvaničnici Južne Koreje su rekli da veruju da je Sever sposoban da izvede nuklernu probu u "bilo kom trenutku". Oni su danas saopštili stvaranje specijalne operativne grupe za nadgledanje poligona gde su izvršene dve predhodne probe 2006. i 2009.

Specijalnu grupu je formirao generalštab vojske Južne Koreje radi proučavanja podataka i obaveštajnih informacija dobijenih od državnih ustanova i nezavisnih stručnjaka, rekao je predstavnik vojske.

Korejski državni institut za geologiju i minerale formirao je posebnu sobu gde prima precizne seizmičke informacije koje bi mogle da ukažu kada je proba izvršena. Institut je zabeležio "veštački zemljotres" oko 40 sekundi nakon što je Severne koreje izvršila drugu atomsku probu 2009. godine.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo