Akter

UN zabrinut za stanje u Siriji

Tanjug | utorak, 26.02.2013. | 21:51

Ujedinjene nacije ponovo su izrazile zabrinutost da bi Liban mogao da bude uvučen u dvogodišnji građanski rat u Siriji, preneo je Rojters

Šef UN za politička pitanja Džefri Feltmen oslikao je sadašnji konflikt kao "užasnu sliku" koja je počela mirnim protestima protiv predsednika Bašara Al Asada i postala nasilna kada su vladine snage pokušale da skrše demonstracije. Prema UN, u sirijskom ratu je poginulo skoro 70.000 ljudi.

Obaveštavajući Savet bezbednosti UN o situaciji u Siriji, on je kazao da sve strašniji rat preti da u sebe uvuče susedne zemlje, pre svega Liban.

On je kazao da je situacija pogoršana pristustvom stranih boraca i ekstremnih grupa, kao i nekim akcijama vlade i njima naklonjenim milicijama.

Feltman je kazao da je situacija u Siriji izvor "izuzetne zabrinutosti" Ujedinjenih nacija.

"Obe strane su počinile nedela koja dostižu do ratnih zločina, mada je opseg zloupotreba koja je počinila vlada znatno veći od onih iza kojih stoji opozicija. Meta su bolnice, pekare i ljudi u redu za hleb. Uništavani su čitavi blokovi zgrada", rekao je on.

Sirijska vlada i politička opozicija su ovih sedmice izjavljivali da su spremni za neke kontakte i ublažili su prethodno odbijanje da se do rešenja sukoba dođe kroz pregovore, preneo je Rojters, podsećajući da je iz Sirije pobeglo skoro milion ljudi, a nekoliko miliona je ostalo bez doma i hrane.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo