Akter

Rasprava o organizovanom kriminalu

Srpsko pravosuđe u Madridu pregovara o Bojoviću

| nedelja, 08.04.2012. | 17:42

Delegacija sprskog pravosuđa sa španskim kolegama razgovaraće i o razvoju saradnje ministarstava pravde i tužilaštava

Delegacija srpskog pravosuđa, sa ministarkom pravde Snežanom Malović na čelu, sastaće se naredne sedmice sa španskim kolegama u Madridu radi dogovora oko daljeg procesuiranja Luke Bojovića i još dvojice uhapšenih 9. februara u Valensiji. Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da će, pored Bojovićeve grupe, teme sastanaka u Madridu biti borba protiv organizovanog kriminala uopšte, kao i razvoj saradnje srpskih i španskih ministarstava pravde i tužilaštava.

Suština posete je, kako je naveo, hapšenje i procesuiranje okrivljenih za organizovani kriminal koji su vrlo dobro poznati po najtežim zločinima u Srbiji, ali i u Španiji, a to su Luka Bojović, Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić.

S obzirom na to da su oni osumnjičeni i osuđeni za veliki broj krivičnih dela koja su počinili u Srbiji, Ministarstvo pravde smatra da oni treba da budu izručeni Srbiji kako bi im se ovde sudilo, odnosno da bi odslužili kazne na koje su pravosnažno osuđeni, ukazao je Homen.

Međutim, kako je naveo, jedan od problema je to što postoji interes Španije i njene javnosti da im se tamo sudi za dela koja su učinili na njenoj teritoriji.

Predstavnici srpskog Ministarstva pravde pokušaće da postignu dogovor da Bojović i ostali pred sprskim sudovima odgovaraju za dela koja su izvršili kako u Srbiji, tako i u Španiji, naveo je državni sekretar i izrazio očekivanje da će imati razumevanje španskih kolega.

"Mi ćemo im predstaviti nove dokaze koji su u međuvremenu pribavljeni, a posebno će nas zanimati od čega su optuženi živeli u Španiji, kojom imovinom su raspolagali i na koji su način dobijali finansijska sredstva", napomenuo je Homen.

Bojovića, Milisavljevića i Petrića Srbija traži zbog desetina ubistava, među kojima je i za atentat na premijera Zorana Đinđića, dok ih španski pravosudni organi terete za brojne zločine.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo