Akter

Masovna hapšenja u regionu

Tanjug | petak, 12.04.2013. | 11:39

Od ranog jutra u više zemalja u regionu sprovodi se velika akcija na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Mediji u Hrvatskoj i Republici Srpskoj navode da je reč o međunarodnoj akciji usmerenoj protiv pripadnika narko klanova i učesnika organiziranog kriminala, koja se sprovodi i u Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gde su takođe u toku pretresi i hapšenja.

Policija za sada ne želi da govori o detaljima akcija koje se sprovode na području Dubrovnika i Zagreba. Potvrđeno je da se one sprovode u saradnji s USKOK-om, a više informacija očekuje se po završetku pretresa i hapšenja osumnjičenih. Policajci koji pretražuju porodične kuće na dubrovačkom području, viđeni su već u rano jutro u Gružu i u Čibači, a policija čuva i deo ugostiteljskih objekata u Gružu i Lapadu, javio je Dubrovački vjesnik.

Navodno su sa slučajem povezani neki od ugostitelja, pa čak i sportistas dubrovačkog područja. Među osumnjičenima se, navodno nalazi I bračni par iz Župe Dubrovačke kao i neke osobe iz Cavtata.

Dubrovački vjesnik je objavio kako je policija pretresla dom M.Š. iz Gruža, suvlasnika picerije Retro, zatim kuću poznatog dubrovačkog sportiste, gladijatora A.A., takođe iz Gruža, koji se trenutno ne nalazi na području Hrvatske već u jednoj od susednih država, kao I još nekoliko kuća osoba koje su duže vreme pod nadzorom USKOK-a i policije, među kojima je i bračni par iz Čibače, koji su vlasnici cafe bara u Uvali Lapad.

Banjalučke "Nezavisne novine" saznaju da je reč o akciji "Šetač" i ona se odnosi na razbijanje dobro organizovane grupe koja sa bavila trgovinom narkoticima, između ostalog i genetski modifikovanom marihuanom-skankom.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radoslav Jovičić potvrdio je da se akcija sprovodi u RS, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji. Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, izjavila je da je akciju pokrenuo MUP RS i da je u njoj za sada na terotoriji više zemalja uhapšeno 50 osumnjičenih dilera. U akciji je zaplijenjeno ukupno 350 kilograma skanka, pola kilograma heroina i veća količina naoružanja i eksploziva.

U RS se, kako je potvrđeno "Nezavisnim", akcija sprovodi na području Hercegovine. U zajedničkoj akciji MUP-a RS i FBiH kodnog naziva "Svitanje" juče je uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za trgovinu drogom i oružjem. "Nezavisnim" je potvrđeno da su uhapšeni Emir Tabaković iz Zenice, Darko Šatara, Zoran Varešković, Viktor Krišto i Almir Kurić, svi iz Busovače. Na teritoriji RS uhapšeni su Pero Savić i B.D., obojica iz Šipova.

"Ove osobe su, delujući kao organizovana grupa u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, u dužem periodu nabavljale opojnu drogu od P.S. te je potom prodavale zavisnicima na području Srednjobosanskog kantona i šire", saopšteno je juče iz FUP-a.

Pero Savić iz Šipova, koji je označen kao organizator i glavni dobavljač dilerske grupe, od ranije je poznat policiji, a važi za jednog od "jačih" biznismena u Šipovu. Savić je od ranije poznat policiji, a zbog sličnih krivičnih dela Okružni sud u Banjaluci ga je pre nekoliko godina osudio na tri i po godine zatvora.

Izvor blizak istrazi objašnjava da je akcija "Svitanje" i počela hapšenjem Savića.

"Savić je upao u policijsku zasedu tokom prevoza droge drugim osumnjičenima na području Travnika. Savić je inače vlasnik većeg broja privatnih objekata, lokala i restorana na području Šipova", objasnio je izvor. Tokom pretresa Savićevih objekata policija je zaplijenila i 5.000 evra.

Izvor blizak istrazi potvrdio je da je u akciji kojom rukovodi Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona zaplenjena određena količina heroina i marihuane te veća količina naoružanja.

"Istraga je trajala pet meseci, tokom kojih su praćene aktivnosti svih osumnjičenih, nakon čega se krenulo u akciju hapšenja", kažu u policiji.

Tokom akcije pretreseno je 15 lokacija na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona te Šipova. Na ovim lokacijama, osim heroina i marihuane, zaplenjena je i veća količina oružja koju su posedovali osumnjičeni. Osumnjičeni Tabaković je tokom hapšenja pokušao da upotrebi oružje, ali su ga specijalci savladali i uhapsili.

Tabaković je poslednjih godina u više navrata bio meta policijskih akcija te je više od godinu i po proveo u pritvoru. Između ostalog, 8. decembra 2008. godine, bio je u društvu rođenog brata Amara, kada je ovaj u centru Zenice likvidirao Damira Imamovića (30) i teško ranio Gorana Serdarevića (51).

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo