Prilagodite podešavanja saglasnosti
Koristimo kolačiće da bismo vam pomogli da se efikasno krećete i obavljate određene funkcije. U nastavku ćete pronaći detaljne informacije o svim kolačićima u okviru svake kategorije saglasnosti.

Kolačići koji su kategorisani kao „neophodni“ se čuvaju u vašem pretraživaču jer su neophodni za omogućavanje osnovnih funkcionalnosti sajta.

Takođe koristimo kolačiće trećih strana koji nam pomažu da analiziramo kako koristite ovu veb lokaciju, čuvamo vaše postavke i pružamo sadržaj i reklame koji su relevantni za vas. Ovi kolačići će biti sačuvani u vašem pretraživaču samo uz vašu prethodnu saglasnost.

Možete izabrati da omogućite ili onemogućite neke ili sve ove kolačiće, ali onemogućavanje nekih od njih može uticati na vaše iskustvo pregledanja.
Uvek aktivan

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Nema kolačića za prikaz.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Nema kolačića za prikaz.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Nema kolačića za prikaz.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Nema kolačića za prikaz.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Nema kolačića za prikaz.

Šta je holesterol i koja je njegova uloga?

Holesterol predstavlja masti koje se u ljudskom organizmu nalaze u prirodnom stanju i imaju svoju svrhu. Uloga holesterola u ljudskom organizmu je stvaranje hormona, građenje zidova i membrana ćelija, zaštita nervnih završetaka itd. Prirodno se stvara u jetri, odakle se kasnije transportuje kroz krvotok do organa, tkiva i ćelija. Drugi način stvaranja holesterola jeste putem ishrane bogate mastima. Ono što razlikuje pozitivno od negativnog kad je u pitanju holesterol jeste njegova vrednost u organizmu odnosno krvi čoveka.

LDL i HDL

Holesterol je poznat kao dobar i loš. Dobar holesterol je holesterol koji smo naveli i koji služi za građenje raznih jedinica u telu. Loš holesterol je onaj koji nam stvara zadravstvene probleme, visok krvni pristisak, zapušenje krvnih sudova itd. LDL holesterol je holesterol niske gustine i on je prepoznat kao loš holesterol. Za razliku od njega, HDL holesterol je dobr holesterol i on je visoke gustine. Dobar holesgterol, negativno utiče na loš, smanjujući ga i smanjujući njegove naslage u krvnim sudovima koje iimaju tendenciju da ih zapuše. Pri merenju vrednosti holesterola, gledaju se vrednosti i jednog i drugog kako bi se imao potpuni uvid u njegovo stanje, moguće rizike, lečenje i slično.

Zašto se nivo holesterola povećava

Kao što smo naveli, holesterol se prirodno nalazi u ljudskom organizmu i ima svoje funkcije. Kada dostigne povišene vrednosti, govori se o negativnom uticaju holesterola na zdravlje čoveka. Postoji više faktora koji utiču na povećanje vrednosti holesterola u organizmu. Od unutrašnjih faktora, glavnu ulogu pre svega imaju genetski faktori, te ako je neko u porodici imao povišen holesterol, velika je verovatnoća da će ga imati i genetski naslednici.

Što se tiče spoljnih faktora u povećanju holesterola, činjenica je da su brojniji. Pre svega, veliku ulogu u tome ima ishrana. Nebalasnirana, nezdrava, masna ishrana ima velikog uticaja na celokupno zdravlje čoveka pa tako i na povećane vrednosti holesterola. Unošenje neadekvatne hrane kao što je masna hrana, meso i mesne prerađevine, hrana iz konzerve dovešće do povećanja lošeg holesterola,a samim tim i ostalih posledica koje on sa sobom nosi ukoliko je povišen. Sa druge strane, ishrana može biti balansirana, ali ukoliko se život odvija pod konstantnim stresom i nervozom, šansa za povećanjem holesterola opet dolazi do izražaja. Unošenje alkohola i konzumiranje cigareta u većim količinama imaju takođe sličan uticaj.

Kako smanjiti nivo holesterola

S obzirom na to da su nam uzroci povećanog holesterola poznati, moguće je uticati na njegove vrednosti i vratiti svoje telo u bezbednu zonu zdravlja.

Povećan holesterol otkirva se uzimanjem uzorka krvi u laboratoriji, gde konače analize tumači lekar. Nakon toga, lekar može odrediti terpaiju lekovima u skladu sa faktorom nastanka holesterola kao i njegovim vrednostima i starošću pacijenta. Danas, lekari sve više imaju holistički pristup, pa pri određivanju terapije uzimaju u obzir celokupni život pacijenata, njegove navike, način življenja, godine, itd. Međutim, pored svega toga, obično se pribegava medikamentima. Neki drugi stručnjaci, upozoravaju da se holesterol može lečiti i prirodnim putem. To podrazumeva potpuno izmenu načina života i navika življenja. Većini pacijenata se tada preoručuje da se potpuno izbegnu faktori koji su doveli do narušavanja zdravlja, osi u slučaju kada je bolest nasledna. Tada se na sam uzrok ne deluje, ali se regulišu ostali faktori. To znači da se savetuje prestanak pušenja, prestanak ispijanja alkoholnih pića, izmena režima ishrane i što više fizičke aktivnosti. Pored svega, isto tako, potrebno je iz svog života izbaciti sve one stvari koje nas izvode iz dnevnog koloseka, stresiraju i stvaraju nervozu, posebno svakodnevne uzročnike.

Iako na prvi pogled terapija holesterola izgleda teško i sa puno odricanja, svaki čovek je dužan da vodi računa o svom zdravlju i svom telu, da živi bezbedno i bezbrižno, uživajući u svakom danu života, kako bi njegovo zdravlje bilo optimalno a telo zahvalno tokom čitavog života.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *